Blog

Welke tafel past het best in jouw woonkamer?

Algemeen

Niet elke tafel zal even goed staan in je woonkamer. Allereerst is het belangrijk om te weten welke vorm je voorkeur heeft en hoeveel personen je graag maximaal aan de tafel ziet. Eten jullie in het dagdagelijkse leven met 4 personen of geef je geregeld etentjes en is extra plaats noodzakelijk? En is de afmeting die je in gedachte hebt wel realistisch gezien de voorziene ruimte? Een tafel mag niet te groot zijn, anders staat deze al snel in de kamer gepropt. Maar ook een te klein formaat raden we niet aan, want zo kan de tafel wat ‘verdwijnen’ in de grote ruimte. Bovenal is dit natuurlijk een persoonlijke keuze, maar er zijn een paar basisregels die je alvast kunnen helpen om een beslissing te maken. 

Regel 1: zorg voor voldoende ruimte rondom de tafel

Het is best mogelijk dat jouw droomtafel in de ruimte past, maar wees kritisch en zorg steeds voor voldoende ‘loopruimte’. Staat je eettafel pal in het midden van de ruimte, dan heb je vermoedelijk extra ruimte nodig om heen en weer te lopen. In dat geval raden we aan om 120 cm aan vrije ruimte te bewaren. Staat je eettafel eerder in een afzonderlijke ruimte of gewoonweg niet centraal van de woonkamer, dan kan je het gerust met wat minder ruimte doen. Hiervoor raden we aan om 80 cm aan plek te voorzien. 

Regel 2: houd rekening met de vorm

Een vierkante, ronde, ovale of rechthoekige tafel… Welke tafel past nu het best in jouw woonkamer en welke factoren kunnen misschien wel beslissend zijn voor het kiezen van de juiste vorm? 

  1. Kleine ruimte

    • Smal

In een kleine ruimte, die bovendien ook smal is kies je het best voor een rechthoekige eettafel. Simpelweg omdat dit type eettafels zelf ook het smalst zijn en je daarom nog voldoende loopruimte behoudt.

  • Breed

Houd het compact met een vierkante of ronde tafel. Bij deze tafels zit je steeds gezellig dicht bij elkaar en benut je optimaal de woonruimte. Opgelet: ronde of vierkante tafels raden we eerder aan voor ruimtes waar de tafel een centrale plek krijgt. Zo is het niet handig om dit type tafels in een hoek te schuiven, maar geef je ze het best een prominente plek in je woonkamer. Ook voor smalle ruimtes zijn deze tafels minder ideaal, omdat de breedte (of de diameter bij een ronde tafel) vaak groter is dan bij standaardmaten bij rechthoekige tafels.

  1. (Middel)grote ruimte

In een middelgrote ruimte heb je eigenlijk vrijspel, maar dat maakt het kiezen natuurlijk niet altijd even evident. Maak het vooral niet te ingewikkeld en kies vooral wat je zelf het aangenaamst vindt. Vind je het belangrijk dat iedereen gezellig, dicht bij elkaar zit? Dan is een grote ronde, vierkante of middelgrote ovale tafel perfect mogelijk. Geef je iedereen graag voldoende ruimte, dan lijkt een rechthoekige tafel de meest aangewezen keuze. 

Onze favoriete keuze voor grote ruimtes: ovale en rechthoekige tafels! Zit je liever iets dichter bij elkaar, dan kies je beter voor een ovalen tafel. Lange, rechthoekige eettafels kunnen vanwege hun lengte extra elegant ogen en de ruimte mooi vullen.

 

 

Zo style je de perfecte salontafel!

Of een salontafel louter dient als een functioneel meubelstuk om je drankjes en hapjes op kwijt te kunnen? Neen, he-le-maal niet! De laatste jaren vormt een salontafel het centrale punt van een zithoek en het ideale meubelstuk om deze plek stijlvol te decoreren. Bovendien bestaan salontafels tegenwoordig in allerlei vormen en maten en ook bij ons heb je momenteel de keuze tussen: rechthoekige salontafels, vierkante salontafels of ronde salontafels. Je bent het er ook mee eens dat salontafels best wel meer zijn dan dragers van drankjes of hapjes en je wilt de tafel een persoonlijke touch geven door deze subtiel te decoreren? Lees dan zeker verder. We geven je enkele interieurtips!

We beginnen meteen met de belangrijkste regel: less is more. Onze favoriete items om een salontafel te decoreren? We zetten ze even op een rijtje:

Decoreer je salontafel met bloemen

Bloemen zijn altijd een goed idee! Zo kun je kiezen voor verse bloemen, maar ook van gedroogde bloemen zijn we fan. Gedroogde bloemen zijn duurzamer en beschikken vaak over prachtige, rustige en stijlvolle kleuren. Belangrijk hierbij: een salontafel is vaak niet al te groot, dus het boeket mag niet disproportioneel zijn. Bij een rechthoekige salontafel raden we aan om het boeket aan de linker- of rechterkant van je salontafel te plaatsen, bij een vierkante of ronde salontafel schik je deze best in het midden.

Stijl je salontafel met tijdschriften

Een stapel tijdschriften kan een leuke aanvulling vormen bij de bloemen. Kies hier voor mooie woon- of interieurmagazines en zorg ervoor dat het bovenste tijdschrift over kleuren beschikt die passen bij jouw interieur. Ruil af en toe het bovenste tijdschrift in voor een nieuw exemplaar voor wat meer variatie.

Een klassieker: een koffietafelboek

Boeken horen tegenwoordig niet meer alleen thuis in de boekenkast. Neen, die tijd is voorgoed voorbij. De laatste jaren worden we meer en meer graag omringd door prachtige boeken.  Kies voor een boek dat ook nauw aansluit bij je interesses, zodat het persoonlijk blijft. Tegenwoordig zijn zelfs kookboeken hip én stijlvol. Onze favoriet? Simple van Ottolenghi, alle edities van Kinfolk (we kunnen écht niet kiezen uit de vele edities) en Wonderplants.

Gezelligheid verzekerd met kaarsen

Kaarsen kunnen altijd een leuke aanvulling vormen bij bovenstaande elementen. Voor salontafels raden we wel aan om eerder gebruik te maken van theelichthouders of kaarsenhouders die niet al te hoog zijn, zodat alles mooi in verhouding blijft. Kandelaars bijvoorbeeld, zijn uitstekend voor eettafels, maar vinden we persoonlijk minder geschikt voor salontafels.

Om te voorkomen dat de salontafel te rommelig oogt, raden we aan om niet meer dan 3 elementen samen te zetten, maar natuurlijk ben je hier volledig vrij in ;-). Laat je inspireren door onderstaande beelden:

 

 

Binnenkijken bij… tevreden klanten!

Salontafels

We bespraken in onze vorige blogs al een aantal interieurs bij klanten met onze eettafels. Ook konden we al heel wat klanten blij maken met onze onderhoudsvriendelijke salontafels. Benieuwd welke salontafels reeds een plekje kregen binnen prachtige woonkamers? Kijk dan even mee!

De meest gekozen salontafel combinatie is ongetwijfeld George & Gaspar. In dit herenhuis werd gekozen voor de combinatie van twee witte, ronde salontafels, die mooi over elkaar worden geschoven omwille van de verschillende hoogtes. Voor het volledige interieur werd voor lichte kleuren gekozen, waardoor de tafelbladen in Carrara marmer perfect binnen deze stijl passen. 

In dit bohemian interieur komt de salontafel set George & Gaspar volledig tot zijn recht. Er werd gekozen voor contrast met een Gaspar tafel in zwart keramiek en een witte George tafel in Carrara. Dit gezellige interieur vraagt om subtiele salontafels, zodat de overige kleurrijke elementen binnen het interieur de aandacht krijgen. De ronde vorm zorgt voor een speels effect, wat binnen deze stijl een extra pluspunt vormt.

Binnenkijken bij... tevreden klanten!

Eettafels

We worden laaiend enthousiast wanneer we onze eettafelssalontafels of stoelen zien staan in de woonkamer van een tevreden klant. Daarom besloten we om enkele klanten een bezoekje te brengen met onze fotograaf om deze prachtige interieurs vast te leggen. We gingen langs bij klanten die voor een keramische eettafel kozen. Kijk je even mee?

In dit nieuwbouwappartement werd gekozen voor de Felix eettafel in keramiek Rosso. Keramiek Rosso valt op door de warme uitstraling, wat hier perfect tot uiting komt in dit appartement. We kregen in onze showroom al meerdere keren de vraag of keramiek Rosso wel goed past bij een houten vloer en deze foto vormt daar het ultieme bewijs voor. Keramiek Rosso komt hier heel goed tot zijn recht vanwege het rustige interieur met natuurlijke, lichte kleuren. Deze klant koos er ook voor om de eettafel te combineren met onze Armand stoelen in zwart hout, met een lichtgrijze zitten. Een geslaagde combinatie, als je ‘t ons vraagt!

De eigenaars van deze gezellige woonst waren op zoek naar een eettafel die zowel matcht met de vintage kast en de houten vloer van hun woning. Er werd gekozen voor een keramische eettafel in betonlook: een eettafel die voor perfecte harmonie zorgt met de overige elementen in de woonkamer. 

Een eettafel in betonlook past perfect in industriële woonkamers of vintage woonkamers om net voor contrast te zorgen. 

In deze lichtrijke woning met tal van authentieke elementen werd voor een strakke eettafel in Calacatta keramiek gekozen. Vanuit de keuken kijk je uit op deze eettafel, waardoor de U-vormige tafelpoten extra opvallen. Deze Hugo eettafel is drie meter lang en past perfect binnen het moderne interieur. 

Op zoek naar een nieuwe eettafel? Ontdek onze collectie eettafels online of kom langs naar onze showroom voor interieuradvies!

 

Het onderhoud van een keramische eettafel

Hoe onderhoud je het best een keramische tafel?

Over de voordelen van een keramische eettafel schreven we al eerder, maar omdat we vaak de vraag krijgen over hoe je nu het best een keramische tafel onderhoudt, schrijven we er deze korte blog over. 

Keramiek is niet poreus

Belangrijk om te weten: een keramische eettafel is niet poreus, wat betekent dat vlekken niet kunnen doorsijpelen in het blad (in tegenstelling tot bijvoorbeeld marmer, blauwe steen, graniet etc.). In dat opzicht kan keramiek vergeleken worden met glas, waar vlekken ook niet kunnen indringen. 

Hoe maak je een keramische eettafel schoon?

Simpelweg met een schuursponsje en wat zeep. Hardnekkige vlekken maak je het best schoon met de ruwe kant van de spons een klein beetje zeep (bijvoorbeeld: Dreft). Vervolgens is het belangrijk om alle zeepresten mooi te verwijderen door dit enkele keren te spoelen met water. Een behandeling met speciale producten is niet nodig, aangezien het blad niet poreus is.

 

 

 

Industrieel interieur: stoer en stijlvol wonen

Kenmerken van een industrieel interieur

Ondertussen weet iedereen dat je oude pakhuizen, fabrieken of magazijnen kunt omtoveren tot prachtige lofts of woningen. Deze open ruimtes beschikken vaak over hoge plafonds, ruwe bakstenen muren, zichtbare leidingen en grote ramen die de ruimte goed belichten. Een industrieel interieur (trend binnen interieurdesign) vloeide hieruit voort. Typerend voor deze interieurstijl is dat er ook gewerkt wordt met ruwe, stoere en onafgewerkte materialen. Hout, metaal en beton zijn hier slechts enkele voorbeelden van. Lees verder en ontdek waarom onze keramische tafels perfect binnen deze stijl passen!

Kleur en materiaal binnen een industrieel interieur

Felle kleuren zijn alvast een no-go binnen een industrieel interieur. Doorgaans wordt er gewerkt met grijstinten, die worden afgewisseld met iets warmere kleuren (bijvoorbeeld cognac). Binnen onze collectie vormen de tafels in betonlook een mooi voorbeeld van industrieel design.  Maar hoe kies je nu de geschikte eettafel in jouw interieur? 

Indien je interieur momenteel vooral grijstinten bevat, bevelen we ten sterkste keramiek Rosso aan. Omgekeerd, wanneer je interieur reeds beschikt over aardse tinten (bijvoorbeeld een bank in cognac) kan een tafel in betonlook net een subtiele aanvulling zijn binnen je woonkamer. 

PRODUCTFOTO's ROSSO tafel en BETONLOOK TAFEL

Wat verder ook typerend is voor een industrieel interieur: metaal. Onze tafels worden steeds voorzien van zwarte, metalen tafelpoten, wat perfect aansluit binnen een deze interieurstijl. 

Waarom wij fan zijn van een industrieel interieur?

Ironisch genoeg ligt de schoonheid van industrieel design in het onafgewerkte, terwijl het werk vaak wordt uitgevoerd door vakmannen. Ook onze tafels mogen dan wel voorzien worden van een stoer tafelblad, toch merk je aan onze onderstellen en tafelbladen dat deze vakkundig worden afgewerkt. Een kwalitatieve eettafel, klaar voor een duurzaam bestaan!

Creëer een industrieel interieur met deze items:

productfoto arman zwart/grijs, George en Gaspar zwart, betonlook tafel, rosso tafel

Een Scandinavisch interieur met een keramische eettafel

Algemene kenmerken van een Scandinavisch interieur

De Scandinavische woonstijl is geen recente stijl, zoals vaak gedacht wordt. De Scandinavische stijl dateert reeds uit de jaren ‘30 en is afkomstig uit… je raadt het al: Scandinavië: Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen en IJsland. Een Scandinavisch interieur springt net in het oog door zijn eenvoud, minimalistische uitstraling, rustige kleuren en last but not least… kwaliteit. Omdat ook onze design tafels hier perfect in het plaatje passen van een Scandinavisch interieur, inspireren we je graag met onze tips. Benieuwd welke producten uit onze collectie passen bij een Scandinavisch interieur? We zetten ze graag even op een rijtje!

Kleuren binnen een Scandinavisch interieur

De kleuren zijn binnen een Scandinavisch interieur uiterst belangrijk. Zo kies je het best lichte kleuren, die je woonkamer een frisse uitstraling geven. Onze keramische design tafels uit Calacatta keramiek of Carrara keramiek zijn hier het perfecte voorbeeld van. Met hun witte kleuren schreeuwen ze niet om aandacht, maar door hun eenvoud blinken ze net op een subtiele manier uit. Kleur toevoegen aan je Scandinavische woonkamer kan zeker, maar hiervoor raden we aan om te kiezen voor natuurlijke kleuren. Zo kun je jouw woonkamer opfleuren door het toevoegen van planten. Ook hout raden we zeker aan binnen een Scandinavisch interieur, omdat deze materiaalsoort voor warmte en gezelligheid zorgt. Op die manier vermijd je dat je interieur te kil wordt. 

Minimalistisch design 

Een Scandinavisch ingerichte woonkamer straalt rust uit en bevat meubels zonder veel pracht en praal. Strakke lijnen vormen een belangrijk uitgangspunt binnen het interieur en deze vind je ook terug in de onderstellen van onze tafels. Verder zijn geometrische en organische vormen ook erg populair binnen deze stijl. Tip: zorg ervoor dat je te veel onnodige spullen vermijdt, zodat je woonkamer clean oogt (kenmerkend voor Scandinavische woonkamers).

Hoe vermijd je dat het interieur te kil wordt?

Een vraag die we vaak te horen krijgen… Veel mensen hebben schrik dat hun interieur te saai, te kil of té clean zal ogen. Onze tip: met een neutrale basis zit je altijd goed, de details voeg je later toe en deze zullen vermijden dat je woonkamer te saai wordt. Bloemen of planten zijn daarom ideaal, maar ook textiel zorgt ongetwijfeld voor dat tikkeltje meer gezelligheid in je woonkamer. Denk aan kussens, een tapijt of een plaid (in een rustige kleur zoals groen of blauw). Ook kunnen natuurlijke materialen zoals hout of rotan de kilte doorbreken en bijdragen tot een warmere uitstraling van je woonkamer. Denk aan een rieten mand of een rotan stoel. Extra kleur toevoegen kan altijd, al raden we ten zeerste felle kleuren af, aangezien deze vaak te schreeuwerig zijn en dat is wat we net willen vermijden binnen deze stijl.

Waarom zijn wij fan van de Scandinavische stijl?

Met onze keramische tafels streven we ook eenvoud, functionaliteit, kwaliteit en duurzaamheid na. Ook onze houten stoelen vormen hierop een perfecte aanvulling. Verder vinden we het belangrijk dat onze kwalitatieve meubels betaalbaar zijn voor het brede publiek en ook dat is een belangrijk kenmerk van Scandinavisch design. 

Onze favoriete Scandinavische producten:

Armand (naturel), Odil (wit carrara) & Hugo (wit calacatta)