Blog

Zo style je de perfecte salontafel!

Of een salontafel louter dient als een functioneel meubelstuk om je drankjes en hapjes op kwijt te kunnen? Neen, he-le-maal niet! De laatste jaren vormt een salontafel het centrale punt van een zithoek en het ideale meubelstuk om deze plek stijlvol te decoreren. Bovendien bestaan salontafels tegenwoordig in allerlei vormen en maten en ook bij ons heb je momenteel de keuze tussen: rechthoekige salontafels, vierkante salontafels of ronde salontafels. Je bent het er ook mee eens dat salontafels best wel meer zijn dan dragers van drankjes of hapjes en je wilt de tafel een persoonlijke touch geven door deze subtiel te decoreren? Lees dan zeker verder. We geven je enkele interieurtips!

We beginnen meteen met de belangrijkste regel: less is more. Onze favoriete items om een salontafel te decoreren? We zetten ze even op een rijtje:

Decoreer je salontafel met bloemen

Bloemen zijn altijd een goed idee! Zo kun je kiezen voor verse bloemen, maar ook van gedroogde bloemen zijn we fan. Gedroogde bloemen zijn duurzamer en beschikken vaak over prachtige, rustige en stijlvolle kleuren. Belangrijk hierbij: een salontafel is vaak niet al te groot, dus het boeket mag niet disproportioneel zijn. Bij een rechthoekige salontafel raden we aan om het boeket aan de linker- of rechterkant van je salontafel te plaatsen, bij een vierkante of ronde salontafel schik je deze best in het midden.

Stijl je salontafel met tijdschriften

Een stapel tijdschriften kan een leuke aanvulling vormen bij de bloemen. Kies hier voor mooie woon- of interieurmagazines en zorg ervoor dat het bovenste tijdschrift over kleuren beschikt die passen bij jouw interieur. Ruil af en toe het bovenste tijdschrift in voor een nieuw exemplaar voor wat meer variatie.

Een klassieker: een koffietafelboek

Boeken horen tegenwoordig niet meer alleen thuis in de boekenkast. Neen, die tijd is voorgoed voorbij. De laatste jaren worden we meer en meer graag omringd door prachtige boeken.  Kies voor een boek dat ook nauw aansluit bij je interesses, zodat het persoonlijk blijft. Tegenwoordig zijn zelfs kookboeken hip én stijlvol. Onze favoriet? Simple van Ottolenghi, alle edities van Kinfolk (we kunnen écht niet kiezen uit de vele edities) en Wonderplants.

Gezelligheid verzekerd met kaarsen

Kaarsen kunnen altijd een leuke aanvulling vormen bij bovenstaande elementen. Voor salontafels raden we wel aan om eerder gebruik te maken van theelichthouders of kaarsenhouders die niet al te hoog zijn, zodat alles mooi in verhouding blijft. Kandelaars bijvoorbeeld, zijn uitstekend voor eettafels, maar vinden we persoonlijk minder geschikt voor salontafels.

Om te voorkomen dat de salontafel te rommelig oogt, raden we aan om niet meer dan 3 elementen samen te zetten, maar natuurlijk ben je hier volledig vrij in ;-). Laat je inspireren door onderstaande beelden:

 

 

Welke tafel past het best in jouw woonkamer?

Algemeen

Niet elke tafel zal even goed staan in je woonkamer. Allereerst is het belangrijk om te weten welke vorm je voorkeur heeft en hoeveel personen je graag maximaal aan de tafel ziet. Eten jullie in het dagdagelijkse leven met 4 personen of geef je geregeld etentjes en is extra plaats noodzakelijk? En is de afmeting die je in gedachte hebt wel realistisch gezien de voorziene ruimte? Een tafel mag niet te groot zijn, anders staat deze al snel in de kamer gepropt. Maar ook een te klein formaat raden we niet aan, want zo kan de tafel wat ‘verdwijnen’ in de grote ruimte. Bovenal is dit natuurlijk een persoonlijke keuze, maar er zijn een paar basisregels die je alvast kunnen helpen om een beslissing te maken. 

Regel 1: zorg voor voldoende ruimte rondom de tafel

Het is best mogelijk dat jouw droomtafel in de ruimte past, maar wees kritisch en zorg steeds voor voldoende ‘loopruimte’. Staat je eettafel pal in het midden van de ruimte, dan heb je vermoedelijk extra ruimte nodig om heen en weer te lopen. In dat geval raden we aan om 120 cm aan vrije ruimte te bewaren. Staat je eettafel eerder in een afzonderlijke ruimte of gewoonweg niet centraal van de woonkamer, dan kan je het gerust met wat minder ruimte doen. Hiervoor raden we aan om 80 cm aan plek te voorzien. 

Regel 2: houd rekening met de vorm

Een vierkante, ronde, ovale of rechthoekige tafel… Welke tafel past nu het best in jouw woonkamer en welke factoren kunnen misschien wel beslissend zijn voor het kiezen van de juiste vorm? 

  1. Kleine ruimte

Smal

In een kleine ruimte, die bovendien ook smal is kies je het best voor een rechthoekige eettafel. Simpelweg omdat dit type eettafels zelf ook het smalst zijn en je daarom nog voldoende loopruimte behoudt.

Breed

Houd het compact met een vierkante of ronde tafel. Bij deze tafels zit je steeds gezellig dicht bij elkaar en benut je optimaal de woonruimte. Opgelet: ronde of vierkante tafels raden we eerder aan voor ruimtes waar de tafel een centrale plek krijgt. Zo is het niet handig om dit type tafels in een hoek te schuiven, maar geef je ze het best een prominente plek in je woonkamer. Ook voor smalle ruimtes zijn deze tafels minder ideaal, omdat de breedte (of de diameter bij een ronde tafel) vaak groter is dan bij standaardmaten bij rechthoekige tafels.

  1. (Middel)grote ruimte

In een middelgrote ruimte heb je eigenlijk vrijspel, maar dat maakt het kiezen natuurlijk niet altijd even evident. Maak het vooral niet te ingewikkeld en kies vooral wat je zelf het aangenaamst vindt. Vind je het belangrijk dat iedereen gezellig, dicht bij elkaar zit? Dan is een grote ronde, vierkante of middelgrote ovale tafel perfect mogelijk. Geef je iedereen graag voldoende ruimte, dan lijkt een rechthoekige tafel de meest aangewezen keuze. 

Onze favoriete keuze voor grote ruimtes: ovale en rechthoekige tafels! Zit je liever iets dichter bij elkaar, dan kies je beter voor een ovalen tafel. Lange, rechthoekige eettafels kunnen vanwege hun lengte extra elegant ogen en de ruimte mooi vullen.

 

 

NIEUW! Tuintafels uit keramiek

NIEUW - Tuintafels met een keramisch tafelblad. Klaar om een echte design tuintafel in je tuin te plaatsen? Ontdek alles over de voordelen van keramische tuintafels.

NIEUW! Outdoor/Indoor Bistrotafels

Nieuw: bistrotafels. Ideaal om jouw balkon, terras of tuin mee op te fleuren. Op zoek naar een marmeren bistrotafel? Lees hier de voordelen van een hoogwaardig alternatief: keramiek.

Werkplek in je woonkamer? Met deze tips wordt thuis werken leuker én efficiënter

Van thuis uit werken kan: klinkt leuk, maar toch zijn er een aantal zaken waarmee je best rekening houdt. Ontdek ze in deze blog!

De ideale hoogte voor een eettafel, salontafel & bijzettafel

Benieuwd naar de ideale hoogte voor een eet-, salon- of bijzettafel? Ontdek de ideale hoogtes in deze blog.

Tafels van 3 meter: beschikbaar in onze collectie!

Wist je dat... Onze eettafels tot 3 meter lang zijn? Betaalbaar & uit voorraad leverbaar! 

Binnenkijken bij… tevreden klanten!

We brachten een bezoekje aan enkele klanten die voor één van onze salontafels kozen. Benieuwd hoe de salontafel in hun woonkamer staat? Wij gingen langs en namen enkele foto's.

Nieuw: gestoffeerde stoelen met maximaal zitcomfort

Onze collectie eetkamerstoelen werd uitgebreid met gestoffeerde stoelen die je maximaal zitcomfort bieden. Ontdek de nieuwe modellen nu in onze blog!

Industrieel interieur: stoer en stijlvol wonen

Benieuwd hoe je een industriëel interieur creëert? Ontdek het via onze tips in deze blog!