Welke tafel past het best in jouw woonkamer?

Welke tafel past het best in jouw woonkamer?

Geplaatst door Sylvester Vrints op

Algemeen

Niet elke tafel zal even goed staan in je woonkamer. Allereerst is het belangrijk om te weten welke vorm je voorkeur heeft en hoeveel personen je graag maximaal aan de tafel ziet. Eten jullie in het dagdagelijkse leven met 4 personen of geef je geregeld etentjes en is extra plaats noodzakelijk? En is de afmeting die je in gedachte hebt wel realistisch gezien de voorziene ruimte? Een tafel mag niet te groot zijn, anders staat deze al snel in de kamer gepropt. Maar ook een te klein formaat raden we niet aan, want zo kan de tafel wat ‘verdwijnen’ in de grote ruimte. Bovenal is dit natuurlijk een persoonlijke keuze, maar er zijn een paar basisregels die je alvast kunnen helpen om een beslissing te maken. 

Regel 1: zorg voor voldoende ruimte rondom de tafel

Het is best mogelijk dat jouw droomtafel in de ruimte past, maar wees kritisch en zorg steeds voor voldoende ‘loopruimte’. Staat je eettafel pal in het midden van de ruimte, dan heb je vermoedelijk extra ruimte nodig om heen en weer te lopen. In dat geval raden we aan om 120 cm aan vrije ruimte te bewaren. Staat je eettafel eerder in een afzonderlijke ruimte of gewoonweg niet centraal van de woonkamer, dan kan je het gerust met wat minder ruimte doen. Hiervoor raden we aan om 80 cm aan plek te voorzien. 

Regel 2: houd rekening met de vorm

Een vierkante, ronde, ovale of rechthoekige tafel… Welke tafel past nu het best in jouw woonkamer en welke factoren kunnen misschien wel beslissend zijn voor het kiezen van de juiste vorm? 

  • KLEINE RUIMTE

Smal

In een kleine ruimte, die bovendien ook smal is kies je het best voor een rechthoekige eettafel. Simpelweg omdat dit type eettafels zelf ook het smalst zijn en je daarom nog voldoende loopruimte behoudt.

Breed

Houd het compact met een vierkante of ronde eettafel. Bij deze tafels zit je steeds gezellig dicht bij elkaar en benut je optimaal de woonruimte. Opgelet: ronde of vierkante tafels raden we eerder aan voor ruimtes waar de tafel een centrale plek krijgt. Zo is het niet handig om dit type tafels in een hoek te schuiven, maar geef je ze het best een prominente plek in je woonkamer. Ook voor smalle ruimtes zijn deze tafels minder ideaal, omdat de breedte (of de diameter bij een ronde tafel) vaak groter is dan bij standaardmaten bij rechthoekige tafels.

  • (MIDDEL)GROTE RUIMTE

In een middelgrote ruimte heb je eigenlijk vrijspel, maar dat maakt het kiezen natuurlijk niet altijd even evident. Maak het vooral niet te ingewikkeld en kies vooral wat je zelf het aangenaamst vindt. Vind je het belangrijk dat iedereen gezellig, dicht bij elkaar zit? Dan is een grote ronde, vierkante of middelgrote ovaalvormige eettafel perfect mogelijk. Geef je iedereen graag voldoende ruimte, dan lijkt een rechthoekige tafel de meest aangewezen keuze. 

Onze favoriete keuze voor grote ruimtes: ovale en rechthoekige tafels! Zit je liever iets dichter bij elkaar, dan kies je beter voor een ovalen tafel. Lange, rechthoekige eettafels kunnen vanwege hun lengte extra elegant ogen en de ruimte mooi vullen.

design interieur keramische eettafels

← Ouder bericht Nieuwer bericht →

blog

RSS
Het onderhoud van een keramische eettafel.
keramiek keramische eettafels onderhoud

Het onderhoud van een keramische eettafel.

Door Sylvester Vrints

Belangrijk om te weten: een keramische eettafel is niet poreus, wat betekent dat vlekken niet kunnen doorsijpelen in het blad (in tegenstelling tot bijvoorbeeld marmer,...

Lees verder
Hoeveel stoelen passen aan jouw rechthoekige tafel?
design interieur keramische eettafels stoelen

Hoeveel stoelen passen aan jouw rechthoekige tafel?

Door Sylvester Vrints

Een vraag die we erg vaak te horen krijgen en waar we eigenlijk geen eenduidig antwoord op kunnen geven. Zo hangt het vooral af van...

Lees verder