Zo style je de perfecte salontafel!

Of een salontafel louter dient als een functioneel meubelstuk om je drankjes en hapjes op kwijt te kunnen? Neen, he-le-maal niet! De laatste jaren vormt een salontafel het centrale punt van een zithoek en het ideale meubelstuk om deze plek stijlvol te decoreren. Bovendien bestaan salontafels tegenwoordig in allerlei vormen en maten en ook bij ons heb je momenteel de keuze tussen: rechthoekige salontafels, vierkante salontafels of ronde salontafels. Je bent het er ook mee eens dat salontafels best wel meer zijn dan dragers van drankjes of hapjes en je wilt de tafel een persoonlijke touch geven door deze subtiel te decoreren? Lees dan zeker verder. We geven je enkele interieurtips!

We beginnen meteen met de belangrijkste regel: less is more. Onze favoriete items om een salontafel te decoreren? We zetten ze even op een rijtje:

Decoreer je salontafel met bloemen

Bloemen zijn altijd een goed idee! Zo kun je kiezen voor verse bloemen, maar ook van gedroogde bloemen zijn we fan. Gedroogde bloemen zijn duurzamer en beschikken vaak over prachtige, rustige en stijlvolle kleuren. Belangrijk hierbij: een salontafel is vaak niet al te groot, dus het boeket mag niet disproportioneel zijn. Bij een rechthoekige salontafel raden we aan om het boeket aan de linker- of rechterkant van je salontafel te plaatsen, bij een vierkante of ronde salontafel schik je deze best in het midden.

Stijl je salontafel met tijdschriften

Een stapel tijdschriften kan een leuke aanvulling vormen bij de bloemen. Kies hier voor mooie woon- of interieurmagazines en zorg ervoor dat het bovenste tijdschrift over kleuren beschikt die passen bij jouw interieur. Ruil af en toe het bovenste tijdschrift in voor een nieuw exemplaar voor wat meer variatie.

Een klassieker: een koffietafelboek

Boeken horen tegenwoordig niet meer alleen thuis in de boekenkast. Neen, die tijd is voorgoed voorbij. De laatste jaren worden we meer en meer graag omringd door prachtige boeken.  Kies voor een boek dat ook nauw aansluit bij je interesses, zodat het persoonlijk blijft. Tegenwoordig zijn zelfs kookboeken hip én stijlvol. Onze favoriet? Simple van Ottolenghi, alle edities van Kinfolk (we kunnen écht niet kiezen uit de vele edities) en Wonderplants.

Gezelligheid verzekerd met kaarsen

Kaarsen kunnen altijd een leuke aanvulling vormen bij bovenstaande elementen. Voor salontafels raden we wel aan om eerder gebruik te maken van theelichthouders of kaarsenhouders die niet al te hoog zijn, zodat alles mooi in verhouding blijft. Kandelaars bijvoorbeeld, zijn uitstekend voor eettafels, maar vinden we persoonlijk minder geschikt voor salontafels.

Om te voorkomen dat de salontafel te rommelig oogt, raden we aan om niet meer dan 3 elementen samen te zetten, maar natuurlijk ben je hier volledig vrij in ;-). Laat je inspireren door onderstaande beelden: